ADVENT A VÁNOCE 2007

SBOROVÝ DOPIS FS ČCE
V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ
ADVENT A VÁNOCE 2007
I vzejde proutek z pařezu Jišajova
a výhonek z jeho kořenů vydá ovoce.
Iz 11.1
Byla to docela známá i slavná královská dynastie. Kdysi. Ne dokonalá, ne největší, ale vědělo se o ní. Její historii zdobila jména jako Saul, David, Šalamoun, Ása či Jóšafat?
Pár velkých jmen, ale to všechno je teď minulost. Nyní zbyl jen pařez z kdysi zeleného stromu. Trčí ze země a je tak trochu pro smích. Dynastie neobstála. Zpronevěřila se víře v Hospodina, utekla se k pověrám a náboženskému provozu, který žije už jen ze setrvačnosti. Spoléhání na sebe sama se této dynastii stalo nebezpečím, kterému nedokázala odolat. Zplaněla a zůstala bez ovoce spravedlnosti a pravdy, zůstal z ní nevzhledný pahýl. Rozpadlé království. Je vůbec možná nějaká naděje?
A jak je to s námi? Kdysi veliké společenství novoměstského sboru. Mnoho velkých jmen. A k tomu se vědělo i o těch takříkajíc bezejmenných. O písmácích. O těch, kdo obětovali kus svého života pro sbor.
Je to všechno už jen minulost? Soudě podle některých čísel a vzpomínek starší generace (na silné konfirmační ročníky, na dvoje bohoslužby v jednom místě, na velkou obětavost členů sboru), to tak vypadá.
Připusťme si otázku: Melou křesťané, mele náš novoměstský sbor z posledního?
Ne, vyřizuje Izajáš (nemeleme totiž ze svého). A k tomu nelze než dodat: Bohu díky. Izajáš vyhlašuje živoucí naději. Zkáza není posledním slovem Hospodina, ve kterého smíme věřit. Znovu slyšíme o naději! Po kolikáté už? Jen zkuste počítat spolu se mnou - pronásledování církve, doba protireformace, nacismus, komunismus, útok konzumu, ?a přijdete sami nejspíš na další.
Bůh nám dává adventní příležitost hledět do budoucnosti s nadějí. Proutku z vysychajícího pařezu podřídil vše a pro své panování dostal výjimečné dary: ducha moudrosti a rozumnosti, tedy schopnost rozpoznávat vůli Boží; ducha rady a síly, tedy schopnost dobře vést svěřený lid a čelit svodům i útokům zvenčí; ducha umění a bázně Hospodinovy neboli správný vztah k Bohu a odtud láska k Bohu i lidem umožňují vládnout výjimečně a spravedlivě.
Toho Krále nelze oblafnout, podplatit, opít rohlíkem. Bude mít možnost nahlédnout i tam, kde normálně vidět není. Jeho kralování bude založeno v bázni Boží. Nebude soudit podle našich pochybných kritérií, nebude se řídit lidskou povrchností, řečmi z doslechu, nýbrž bude soudit spravedlivě, podle práva. Proto najdou pod jeho vládou zastání ti, kdo jsou přehlíženi, i ti, kdo se nyní pro vnější bezmoc práva nedovolají.
Proutek z pařezu znamená začít znovu tam, kde jsme se ztratili. Pařez přece nebyl vykopán, odstraněn. Hospodin nezlomil hůl nad tímto světem. Raší nový výhonek, přichází nový, opravdový Pán a Král. Ježíš Kristus! Vstupuje do našeho až na kořen osekaného života a okleštěných nadějí i do očekávání, aby dal vyrůst novému životu, novým možnostem a nové naději. MS

Krátké ohlédnutí
(hlavně pro ty, kdo nečtou Zprávy a ohlasy)
Během letních prázdnin se konalo Ekumenické setkání s biblí a uměním, navštívili nás členové českého sboru v rumunském Peregu Mare, mládež podnikla čtyřdenní výlet a konfirmandi se s několika mládežníky soustředili v Daňkovicích. Konaly se také brigády na dětském hřišti u novoměstského kostela. V srpnu byla dokončena druhá etapa rekonstrukce varhan a rekonstrukce vchodu sborového domu v Bystřici. Již před prázdninami se otevřela diskuse nad podobou bohoslužeb.
Školní rok ve sboru se rozběhl díky pravidelným setkáváním ? náboženství, konfirmační cvičení (začala se scházet skupina mladších konfirmandů), schůzky mládeže, setkávání maminek, veselá výtvarná dílna, střední generace, kruh, biblické hodiny. Bratr farář Zdeněk Šorm převzal seniorátní agendu jako zastupující senior. Koncem září se konal sjezd nejen evangelické mládeže. Naše mládež vydražila sjezdové logo, jehož výtěžek jde na podporu kontaktů s českými sbory na Ukrajině, v Rumunsku, Chorvatsku, Srbsku a Polsku.
V říjnu nastoupil na nově zřízené místo nemocničního duchovního v nemocnici v Novém Městě bratr Vojtěch Hrouda. Spolu s betzingenským sborem jsme uskutečnili setkání na půl cesty v Klenčí p. Čerchovem.
V listopadu byl zvolen výbor kazatelské stanice v Bystřici. V horáckém seniorátu se konal konvent, na němž byl zvolen seniorem bratr farář Jan Keřkovský a konseniorem bratr farář Zdeněk Šorm. Na zbytovském statku se konala dvě konfirmační víkendová soustředění. Faráři dokončili aktualizaci kartotéky.

Výhled (pro každého)
30. 11. 18.00 koncert NHS - Q Vox
1. 12. 18.00 koncert NHS - Musica Poetica
2. 12. 7.50 bohoslužby s VP, Bystřice
9.00 bohoslužby s VP, Nové Město
10.30 vernisáž Andělé v presbyterně
10.45 bohoslužby s VP, Blažkov
14.00 - 18.00 vánoční bazar
v presbyterně a koncert
16.00 Harmonia delectabilis NHS
14.00 bohoslužby s VP, Hotelovka
6. 12. 17.00 koncert ZUŠ, evang. kostel
9. 12. 15.00 varhanní koncert Ester a
Ladislava Moravetzových
16.30 ekumenická bohoslužba
v evangelickém kostele
12. 12. 18.00 koncert KD, evang. kostel
16. 12. 14.00 bohoslužby s VP, DPS v NM
17.00 vánoční slavnost, KD Rovné
19. 12. 18.00 koncert gymnázia, evang.kostel
21. ? 22. 12. vánoční mládež
22. 12. 14.00 vánoce na Mitrově
23. 12. 7.50 dětská vánoční slavnost
v Bystřici
24. 12. 14.00 nešpor v Bystřici
15.30 dětská ván. hra, Nové Město
?Aby nás nezahanbili osel, vůl a kráva?
25. 12. 7.50 bohoslužby s VP, Bystřice
9.00 bohoslužby s VP, Nové Město
26. 12. 9.00 rodinné bohoslužby,NM
10.45 bohoslužby s VP, Blažkov
30. 12. 7.50 bohoslužby, Bystřice
9.00 bohoslužby, Nové Město
17.00 koncert Gentleman Singers
v Novém Městě
1. 1. 2008
7.50 bohoslužby s VP, Bystřice
9.00 bohoslužby s VP, Nové Město

Do konce roku je třeba zaplatit salár, který církev od svých členů očekává. Ti, kteří si přáli složenku, ji právě dostávají v dopise. Těm, kdo se rozhodli platit z účtu připomínáme aktuální číslo účtu sboru: 1473163349/0800. Ty, kdo chtějí platit osobně na faře, prosíme, aby platbu nenechávali až na předvánoční dobu, kdy je provoz sboru pro faráře zvlášť náročný. Ty, kdo žádali o návštěvu presbyterů, presbyteři do vánoc navštíví.
Prosíme vás zároveň o shovívavost. Nebylo jednoduché se v některých lístcích vyznat a při celodenním zanášení do kartotéky se nám mohlo stát, že jsme vám omylem označili špatnou možnost. Pokud došlo k takovému omylu, prosíme, abyste nás informovali.