Mládež novoměstského evangelického sboru

V našem sboru se sdružuje Mládež. To je standard, obvyklost a tradice v Českobratrské církvi evangelické.

Mládež je pro mladé, to dá rozum. Je určena pro kluky a holky, kteří prošli konfirmační přípravou a byli ve sboru konfirmováni. O konfirmaci se píše jinde na těchto stránkách.

Hned dodávám, že když se k Mládeži bude chtít připojit mladík nebo mladice, který/á konfirmovaný nebyl/a, je vítán/a. Takže, zhruba řečeno, Mládež je sdružení 15-ti až 25-ti letých.

Mládež je sdružení křesťanské, církevní a evangelické. Není to tedy totéž jako volnočasová aktivita, klub nebo oddíl. Základem je společné hledání ´věcí Ducha´… šlo by to říci i teologičtěji nebo patetičtěji.

Napadl mě spíš jednoduchý obraz, abyste si Mládež mohli trochu představit: když rozděláváte oheň, někde venku, kde fouká, tak zapálíte sirkou pár větviček. A potom uděláte z dlaní takovou ´ohrádku´, mističku, kryt, aby vítr ten rodící se oheň nesfoukl. Tak něco takového je Mládež. Ten rodící se oheň je víra.

V Mládeži spolu komunikujeme přes Facebook, abychom se dohodli na tom, co chceme dělat, kde se sejít, co pro to udělat.

Program se snažíme pojímat pestře. Jednoduše řečeno, máme schůzky s křesťanskou náplní. Pod tím si představte modlitbu, rozhovory, společné přemýšlení, otázky (často bez odpovědí).

Dále – snažíme se nastavovat tvář (ducha) různým kulturním větrům, někdy vichřicím. Pod tím si představte divadlo, filmy, výstavy, knihy, hudbu.

Dále – zajímají nás lidi, kteří na něco přišli a mají co říct, kteří prostě žijí život. Zveme je jako hosty a posloucháme je.

Dále – muzika. Mládež odjakživa zpívala, no, někdy nám to jde líp, někdy hůř. Kytara a zpěvník Svítá, to je základ.

Dále – začali jsme se učit pastoraci, tedy navštěvovat členy sboru doma. Zatím děláme první krůčky. Dobrou průpravou jsou tradiční sváteční vystoupení Mládeže pro lidi v Domově důchodců Mitrov, o Vánocích a o Velikonocích.

No, a v plánu je i systematičtější sportovní program, uvidíme.

K životu Mládeže sborové patří i to, že je jakýmsi údem Mládeže seniorátní (senioráty jsou územně-správní celky ČCE o velikosti srovnatelné s velikostí krajů ČR) a Mládeže celocírkevní. Takže několikrát do roka se účastníme akcí pořádaných seniorátními nebo církevní odbory Mládeže. Jo, abych nezapomněl, scházíme se také s Mládeží ze Sněžného a Daňkovic, což jsou sousední sbory.

Bližší informace rád podám osobně, kontakty na mě jsou na těchto sborových stránkách. Klidně přijďte, jsme společenství svobodné a ´v klidu´, takže do sítí nikoho nelapáme.

za Mládež

Vojtěch Hrouda, farář

  

Příloha: