vánoční sborový dopis

VÁNOČNÍ DOPIS
ČESKOBRATRSKÉHO
EVANGELICKÉHO SBORU
V NOVÉM MĚSTĚ
NA MORAVĚ
2005

Pojďme až do Betléma a podívejme se?

Milé sestry, milí bratři,
přejeme Vám plnou vánoční radost, radost z narození Krista, radost z pravdy a milosti, které nejsou jenom velkými krásnými slovy, ale skutečností, s kterou můžeme počítat v tomto světě, ve svém životě.
Možná Vás napadne: Jaká radost, když nás teď víc než kdy jindy zaměstnávají a sužují finanční starosti? Jistě ? není to samo sebou radovat se uprostřed daňových otázek; radovat se, když jednoho honí po všech čertech, aby z něho dostali další peníze. To snad může opravdu jen ten, komu otevře oči bible. Copak tam nečteme, že se ona ?radost veliká? stala právě uprostřed daňového soupisu? A jaká osvobodivá ironie ? právě tam, kde Augustus sobě i jiným mohl připadat jako pán situace a lidských osudů, který s nimi hýbe jako s figurkami na šachovnici, právě tam jen nevědomky slouží Božímu záměru: díky tomu soupisu se Josef s Marií dostanou na místo, které už prorok Micheáš ohlásil jako rodiště Mesiáše.
Možná si řeknete: Dříve snad, to byli lidé zbožnější, přístupnější. Ale dneska?! Dneska je každý sám pro sebe. V tomhle světě není pro věci čisté a svaté a hlavně pro život čistý a věrný místo. Tak jakápak radost? No, ta biblická: ?I porodila svého prvorozeného syna, zavinula jej do plének a položila jej do jeslí, protože se pro ně nenašlo místo pod střechou? ? Bůh přichází právě tam, kde pro něho není místa. Pravda se vždycky odněkud ozve, i kdyby o ní mělo svědčit jen kamení. S Bohem lze počítat i v bohapustém světě. Jen mít oči otevřené, protože Bůh ve chlívě se snadno přehlédne a s tím, pro kterého se místa nenachází, cítíme v lepším případě soucit, ale že bychom v něm mohli vidět Spasitele a sklonit se před ním jako před Pánem svých životů, to nám nedochází. A tak ?Pojďme až do Betléma a podívejme se na to, co se tam stalo??, možná nám to otevře srdce pro radost i dnes.
A možná tohle všechno víte a snad byste i uvěřili anebo věříte a rádi byste to pověděli dál, ale stojí Vám v cestě nevěrohodnost svědků ? kazatelů, věřících, Vaše vlastní. Tolik člověčiny, tolik nedostatků, tak málo předpokladů! Jak potom chcete, aby tomu jeden věřil? No, nám by se asi nechtělo. My bychom radši anděly, svědky dokonalé, obratné řečníky, muže udivujícího intelektu, suverénního vystupování a obecné vážnosti. To Pán Bůh si od začátku vybírá tak pochybné posly ? pastýři tehdy ani u soudu svědčit nemohli, protože je každý měl za podvodníky a zloděje. A přece Bůh nesvěřil poselství o radosti pro všechen lid nikomu jinému. Možná, že jen ti ?nesvatí svatí? mohou sdělit Boha, který přichází v lidské bezmoci. Možná, že jen skrze takové nezaručené svědectví se mohou otevřít oči, aby zahlédly Boha uvnitř člověčiny, moc v bezmoci a vítězství ve smrti. Možná ? jak to stojí v jedné písničce ? ?Jen když přestaneš si všímat falešného tónu, zaslechneš si zpívat srdce heligónu. Zpívá lidem nesměle ?haleluja?, farářovo blues.?
V této důvěře, že i skrze naši člověčinu může vést cesta k radosti pro každého, Vás, bratři a sestry, zveme a povzbuzujeme, abyste i vy pozvali své blízké, na dětskou vánoční hru a všechna shromáždění o svátcích i po nich, jejichž přehled v dopise najdete. Chceme s Vámi také sdílet všechno, co se ve sboru děje. Proto dopis obsahuje i stručnou zprávu o životě sboru. Těšíme se na setkání s Vámi.

Kdo chce poznat Boha a uvažovat o něm v bezpečí, ten ať hledí do jeslí a začne zdola. Ať se nejdřív naučí poznávat syna Marie Panny, narozeného v Betlémě, když leží matce na klíně a živí se jejím mlékem. Nebo když visí na kříži. Teprve pak se krásně naučí poznávat, kdo je Bůh? Rozhodně se varuj příliš vzletných myšlenek nebo touhy vylézt do nebe bez tohoto žebříku, totiž bez Pána Ježíše Krista v jeho lidskosti, popisované tak prostince Slovem. Při tom zůstaň a nedej se svést rozumem. Tak se chytneš Boha správně. Martin Luther
ZE ŽIVOTA SBORU:
Tento rok byl pro náš sbor rokem změny. Naši dosavadní faráři Daniel Ženatý a Hanka Pfannová odešli na nová místa. Sbor proto povolal do služby faráře nové: Zdeňka Šorma a Markétu Halamovou, kteří k nám nastoupili v září. Podzim proto probíhal ve znamení instalací. Dvakrát jsme se na ně vydali autobusem ? 25.9. do Pardubic, 16.10. do Mělníka ? dvakrát jsme se k nim sešli v našem kostele ? 2.10. k ustanovení Zdeňka Šorma, 6.11. k pověření Markéty Halamové. Všechny instalace natáčel bratr Daněk a můžete si je v kostele objednat na CD nebo DVD. Protože došlo i k dalším změnám v našem seniorátě, zúčastnili se členové sboru také instalačních shromáždění v Humpolci ( Pavel Šindler ) a v Myslibořicích ( Daniela Zapletalová-Grolová ).
Na začátku září se v našem kostele konal benefiční koncert Ladislava Moravetze, při němž jsme začali shromažďovat prostředky na rekonstrukci varhan. Zástupce Národního památkového ústavu ji doporučil a staršovstvo během podzimu jednalo jednak s varhanáři, kteří mají k opravě oprávnění, jednak s městem o možnosti dotace z Ministerstva kultury.
Novou kapitolu začíná sborový zpěv. Vést sbor na dálku bylo pro L.Moravetze i pro zpěváky příliš náročné. Několik mladých lidí ze sboru se proto zúčastnilo kurzu sbormistrů a od konce listopadu probíhají pravidelně zkoušky zpěvu pod vedením Ondřeje Zikmunda a Filipa Ženatého a za doprovodu Marty Liškové každý čtvrtek od 20 hodin. Všichni, kdo mají chuť zpívat, jsou vítani.
Se začátkem školního roku se rozběhla pravidelná sborová setkání ? náboženství, konfirmační cvičení, schůzky mládeže, setkávání maminek, střední generace, kruhu žen, biblické hodiny a další. Nově přibyla ?Veselá výtvarná dílna ? Šikulka? pro malé děti, která se koná vždy sudý čtvrtek od 9 hodin v presbyterně. Konfirmandi prožili 17.-19.11. společný víkend na statku br. Jana Kellera ?Zbytov?.
Zástupci našeho sboru navštívili také sbor v Betzingen, se kterým udržujeme již dlouhou dobu přátelské vztahy. Při oslavě 500 let od postavení kostela vyřídili pozdravy a předali dar našeho sboru.
Do adventu jsme vstoupili hned několika akcemi. Děti, mládež i dospělí se zapojili do malování ?Betléma? barvami na sklo, který měl vernisáž na oknech presbyterny po bohoslužbách na 1. adventní neděli. Z ?kruhu žen? vzešel nápad uspořádat ?Vánoční bazar?. Společně i jednotlivě vyrobily ženy přání, ozdoby, klíčenky, perníčky, malované svíčky, chňapky a jiné hezké věci a spolu s výrobky střediska Diakonie Rolnička ze Soběslavi je pak prodávaly tutéž neděli odpoledne a budou v adventu pokračovat v prodeji po bohoslužbách do vyprodání zásob. Z výtěžku bazaru bychom rádi financovali hřiště pro naše nejmenší na zahradě okolo kostela.
Již tradičně proběhl v našem kostele první adventní víkend ?Festival staré hudby?: v pátek koncert Gražyny Biernot (soprán) a Tomáše Najbrta (loutba, barokní kytara), v neděli koncert pěveckých sborů Vocatus a Brněnského ekumenického sborečku. Dík za jeho pořádání patří v našem sboru Tomášovi Blažkovi a jinak Janu Junovi z Proseče a Klubu Sluníčko ? Unijazz.
Nacvičování dětské vánoční hry se ujal Vojtěch Zikmund spolu s učiteli nedělní školy. Zkoušíme při nedělní škole a nyní i po bohoslužbách do 12 hodin, kdy děti, které to budou potřebovat, rozvezeme. Na čtvrtou adventní neděli připravujeme tentokrát hru ?Oslava narozenin?. V Bystřici budeme hrát ?Štědrovečerní legendu o Kristu?.
Po malé odmlce, způsobené výměnou farářů, vyšly na podzim také Zprávy a ohlasy. Jejich pravidelnost závisí na vašich příspěvcích. Pište a svoje příspěvky posílejte bratru Žilkovi ( slavek.zilka atlas,cz ).
Ze seniorátních akcí je třeba zmínit ?Setkání všech generací?, které se tentokrát uskutečnilo v Sázavě a konvent, který se konal 5.11. ve Velkém Meziříčí. Konvent zvýšil odvody pro seniorát ( 18,-Kč za každého člena sboru ). Kromě jiného na něm byl také novým seniorátním kurátorem zvolen bratr Vojtěch Zikmund z našeho sboru.

Zveme Vás
na shromáždění o svátcích:
2.adventní neděle ? 4.12.
Nové Město 9.00 bohoslužby ( 10.30 DPS )
Bystřice n/P 7.50 bohoslužby
14.00 ? DPS ?Hotelovka? s VP
3.adventní neděle ? 11.12.
Nové Město 9.00 bohoslužby
14.00 ? DPS Žďárská s VP
16.30 ekumenická bohoslužba
/ káže p. Jan Daněk /
Bystřice n/P 7.50 bohoslužby
4.adventní neděle ? 18.12.
Nové Město 9.00 rodinné bohoslužby
( 10.30 DPS )
15.30 dětská vánoční hra
?Oslava narozenin?
Bystřice n/P 7.50 dětská vánoční slavnost
Rovné KD 18.00 vánoční bohoslužba
Štědrý den ? 24.12.
Nové Město 15.30 bohoslužby ? nešpory
23.00 zpívání na náměstí
Bystřice 14.00 bohoslužby ? nešpory
Boží hod vánoční ? 25.12.
Nové Město 9.00 bohoslužby s VP
Bystřice n/P 7.50 bohoslužby s VP
Na Štěpána ? 26.12.
Nové Město 9.00 bohoslužby
Blažkov 10.45 dětská vánoční slavnost
a bohoslužby s VP
27.12.
Nové Město 18.00 koncert
pěveckého sboru gymnásia
31.12.
Nové Město 16.30 bohoslužby
Nový rok ? 1.1.2006
Nové Město 9.00 bohoslužby s VP
( 10.30 DPS )
Bystřice n/P 7.50 bohoslužby s VP
14.00 ? DPS ?Hotelovka?

A požehnání, jež jest v radosti a v Pravdě beze strachu, nechť Vás provází po celý příští rok.
Za staršovstvo sboru
Zdeněk Šorm, farář Markéta Halamová, farářka