vánoční sborový dopis 2006

SBOROVÝ DOPIS
FS ČCE V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ
ADVENT A VÁNOCE 2006

Je před Vánoci, doba adventní a po ní vánoční svátky a svátky se přece mají slavit. Tak mě napadlo napsat o adventní přípravě na vánoční svátky. Někteří z nás před Vánoci vymýšlejí dárky, chystají jídlo a kupují pití, zajdou do kostela, možná zapálí svíce na adventním věnci a ozdobí stromeček, aby měly Vánoce krásnou atmosféru.
Jenže nic z toho nám nezaručí, že na nás ulpí zvěst evangelia. Vánoce nejsou především o dobře vytvořené atmosféře, ale o proměně, která nás zasahuje zevnitř. Proto aby náš letošní advent nebyl jen přípravou atmosféry, aby pak Vánoce nevyzněly do prázdna, napadlo mě napsat o té ?vnitřní přípravě?.
Nechat se oslovit, nechat se proměnit. Třeba se zkuste jen tak zastavit. Vydržet chvíli sám se sebou a tiše naslouchat. Nejde o mystické cvičení, o zvláštní zážitek. Třeba se ve vás objeví hořkost, nuda, prázdnota, strach, bezmoc, před kterými utíkáme ve všedních dnech (vymlouváme se přitom na práci, povinnosti, vytíženost nebo na to, že nemůžeme dělat, co bychom rádi?).
Proč má smysl se zastavit? Protože pochopíme své pravdivé místo. Halas a hřmot okolí, křiklavost barev, média, neustálé vybízení ke konzumnímu chování a podbízení obchodníků nás plete. Zkuste chvilku jen tak čekat. A možná poznáte, že všechno, co se v tom tichu hlásí, se ztrácí. Vítr odvane slova, sobecké myšlenky, problémy, po chvíli i vzpomínky. Člověk zůstane v nesmírné, nedohledné planině. Obklopen tichem. A když z tohoto obrazu, z této chvíle neutečeme před nesmírností, která vládne i tichu, zakusíme možná tajemství bytí.
?Velká slova?, řeknete si. Ale ta slova jsou výzvou. Když halasné a barevné ustoupí do pozadí, možná vás překvapí, že jste zrovna tam kde jste a zrovna takoví, jací jste. Proč? To je tajemství. ?Co jsem já uprostřed holé pláně, uprostřed zimy a šera? Unesl bych sám tuhle nezměrnost, ve které stojím? Postavička ve sněhu, široko daleko nic, ani ten vítr už nehvízdá ...??
Otázka ?Kdo jsem?? a ?Proč jsem?? vede k tajemství bytí. Když si povšimneme toho, že je takové tajemství, neznamená to ještě tak moc. Jde o to, jak se s ním vyrovnáme:
- můžeme utéct do světa svých věcí, které jsou pěkně poslušné ? ?podle toho mého?, do bezhlavého shonu, podlehneme různým radám, jak je nejlepší Vánoce slavit, receptům doby nebo módě, která umí zotročit
- nebo se postavíme čelem k tomu tajemství, nezapomeneme na něj a docela prostě nás to poznamená; naše srdce, život, chápání sebe, světa, života. A tím promění i naše rozhodování. Snáz poznáme, co je podstatné a co zbytečný (i když někdy celkem pěkný) balast.
K přípravě nás samých o adventu patří, že se nemusíme nechat ohlušit a oslepit malými věcmi. Právě teď ne! Právě když se připravujeme na svátky, v nichž si uvědomujeme předivnou zprávu, že Bůh přišel na svět v lidském těle, že Bůh z lásky k člověku (často nevděčnému) vyšel ze sebe sama. NEOBKLOPUJE NÁS STUDENÁ CIZOTA, ALE BŮH VYCHÁZEJÍCÍ ZE SEBE SAMA. SLOVO SE STALO TĚLEM. Můžeme žasnout, že v těch nedozírných končinách dostáváme největší dar Boha, který je s námi.
Bůh se stal člověkem, přišel na svět - a co vlastně svět na to? Betlémské nemluvně odsouzené spíš k lhostejnosti než k radostnému přijetí, ani to doupě jako liška ani hnízdo jako ptáci... A přitom probouzí odvahu mnohých vycházet ze sebe, jít vstříc, milovat, dávat. Neútočí na nás reklamou. Zkrátka tu je. A pozvedává, nese.
K přípravě nás samých o adventu patří přijmout, že Bůh vyšel ze sebe sama vstříc nám. Abychom my taky mohli vyjít ze sebe, myslet na druhé, obdarovávat je a být ohleduplní.

Ze života sboru
Během letošního roku jsme se mohli dvakrát společně vydat na sborový výlet: v květnu do Krabčic a Mělníka a v září do Velké Lhoty. Tam se konalo seniorátní setkání všech generací, na němž byl seniorátním kurátorem instalován bratr Vojtěch Zikmund a 1. náhradníkem seniorátního výboru z řad farářů se stal bratr farář Zdeněk Šorm.
Také jsme mohli letos uvítat několik návštěv. O velikonocích k nám přijel divadelní soubor "Pohádkový kufr dědečka Kašeho" ze Soběslavi s loutkovým představením, v červnu nás navštívil zájezd sboru z Jindřichova Hradce s vikářem Jiřím Palánem a v říjnu jsme přivítali malou delegaci z našeho partnerského sboru v Betzingen, která nás oslovila se třemi projekty a předala dar.
Na půdě našeho sboru se konaly koncerty, které přilákaly širší veřejnost. Některé z nich spolu s přednáškami se konaly v rámci Ekumenického setkání s biblí a uměním, které v červenci proběhlo v našem kostele. Součástí ESBU byla i výstava obrazů Milivoje Husáka.
O prázdninách se děti mohly zúčastnit tábora bratra Kálefa a konfirmandi společně s mládeží strávili poslední srpnový týden v Soběslavi.
V září jsme společně slavili konfirmaci osmi mladých lidí a v listopadu byl ordinován synodním seniorem bratr Jiří Palán.
Během roku získávaly podobu dětského hřiště kmeny stromů na farské zahradě a iniciativou učitelů nedělní školy vznikl zpěvníček NŠ. Pro rodinné bohoslužby sbor zakoupil mikroport.
V červnu diskutovalo mimořádné staršovstvo o podobě bohoslužeb. V červenci se konalo mimořádné sborové shromáždění, které rozhodlo o prodeji stavební parcely (zahrady u sborového domu). Tento prodej byl realizován.
Nešlo nezaznamenat, že na dlouhou dobu umlkly varhany; to kvůli opravě, aby se obnovené rozezněly ještě před Novoměstskými hudebními slavnostmi.
Náš sbor se také pomocí ochotných sester stal hostitelem Konventu horáckého seniorátu.
Ke smutným událostem patří úmrtí několika členů našeho sboru, kteří se výrazným způsobem podíleli na jeho chodu: Ladislav Liška, Libuše Zástěrová, Miroslav Lamplot, Emilie Machová, Petr Lamplot, Jaroslava Kadlecová.
K odpovědním lístkům
Ráda bych vám ještě připomněla, že dokonce tohoto roku je třeba vrátit vyplněný odpovědní lístek, který byl součástí dopisu o sborovém hospodaření. Pro aktualizaci kartotéky je to opravdu důležité.

Za staršovstvo Markéta Halamová, farářka

Shromáždění
3. 12. první adventní neděle
BYSTŘICE: 7.50 bohoslužby se sv. večeří Páně
14.00 bohoslužby na Hotelovce se sv. večeří Páně
NOVÉ MĚSTO:
9.00 bohoslužby se sv. večeří Páně
Po bohoslužbách vernisáž ?Mexických hvězd?
14.00 vánoční bazar v presbyterně
16.00 varhanní koncert
18.00 vánoční bazar v presbyterně
10. 12. druhá adventní neděle
BYSTŘICE: 7.50 bohoslužby
NOVÉ MĚSTO: 9.00 bohoslužby
14.00 bohoslužby se sv. večeří Páně v DPS
16.30 ekumenické bohoslužby (evang. kostel NM)
11.12. pondělí
16.00 ekumenické bohoslužby v DPS Žďárská NM
12.12. úterý
17.00 mikulášský varh. koncert (evang. kostel NM)
16. 12. sobota
14.00 vánoční pásmo na Mitrově (mládež)
17. 12. třetí adventní neděle
BYSTŘICE: 7.50 bohoslužby dětskou vánoční slavností
NOVÉ MĚSTO: 9.00 bohoslužby
16.00 koncert Modroblues
ROVNÉ: 17.00 vánoční slavnost
20.12. středa
18.00 koncert gymnázia (evang. kostel NM)
22.12. pátek
18.00 ?Okna do srdce vánoc? (evang. kostel NM)
24. 12. Štědrý den, čtvrtá neděle adventní
BYSTŘICE: 7.50 bohoslužby
NOVÉ MĚSTO: 9.00 bohoslužby
15.00 dětská vánoční hra
23.00 zpívání na náměstí
25. 12. Boží hod vánoční
BYSTŘICE: 7.50 bohoslužby se sv. večeře Páně
NOVÉ MĚSTO: 9.00 bohoslužby se sv. večeří Páně
26. 12. sv. Štěpán
NOVÉ MĚSTO: 9.00 rodinné bohoslužby
BLAŽKOV: 10.45 bohoslužby se sv. večeře Páně
a vánoční slavností
31. 12. Silvestr
BYSTŘICE: 7.50 bohoslužby
NOVÉ MĚSTO: 9.00 bohoslužby
1. 1. 2007 Nový rok
BYSTŘICE: 7.50 bohoslužby se sv. večeří Páně
NOVÉ MĚSTO: 9.00 bohoslužby se sv. večeří Páně