Velikonoční sborový dopis 2007

Velikonoční
sborový dopis
Sboru Českobratrské církve evangelické v Novém Městě na Moravě
2007

Milí bratři a sestry,
zdravíme Vás
v předvelikonočním čase. Přejeme Vám, aby se poselstvím svátků prohloubila a obnovila Vaše víra tak, abyste při všem, co prožíváte a co může být těžké a bolestné, prohlédli k naději.
Věříme, že kdo se na svůj život a celý svět dívá skrze zvěst velikonoc, může dou-fat. Je v nich ukrutnost lidské zloby, hloubka bolesti, ale zároveň i neskonalá síla boží věrnosti. Je v nich smrt, a přece ta smrt život nepopírá, lásku neubije, její moc naopak potvrdí. Je v nich i selhání a rezignace Ježíšových nejbližších, mezi které se sami počítáme, ale také jejich překvapení z toho, že se jejich beznadějné závěry nepotvrdí a oni znovu s úžasem zjišťují, že je ani jejich slabost o šanci nepřipravila.
O toto poselství, které dovoluje před ničím neuhýbat pohledem a přece doufat, se s Vámi chceme podělit. Zveme Vás proto na shromáždění o svátcích, jejichž rozpis v dopise najdete, a posíláme Vám velikonoční úvahu.
Velikonoční naděje ovšem není omezena jenom na svátky. Každé nedělní bohoslužby nám pomáhají, abychom v jejím světle svůj svět viděli, uměli s ní počítat a společenství sboru nás ji učí konkrétně žít. Naše pozvání tedy platí i pro ně a alespoň několik nejdůležitějších informací o tom, co se ve sboru děje a co připravujeme, Vám posíláme.
Těšíme se na viděnou s Vámi se všemi.
Za staršovstvo sboru
Zdeněk Šorm, farář Markéta Halamová, farářka

?Zůstaňte zde a bděte!?
( Přečtěte si celý úryvek z Markova evangelia ze 14. kapitoly, 26. ? 42. verš )
Víra, věrnost, život s Kristem není záležitost snadná a už vůbec ne samozřejmá. Je to vždycky spíš dar a zázrak, je-li toho člověk schopen. U poctivého pozvání k víře by asi nikdy nemělo chybět upozornění, že je to podnik nad lidské síly, že je třeba připravit se na prohry, protože se při tom člověk sám v sobě zklame. Říkám si, jak můžeme v církvi, kde ten rozhovor z cesty na Olivovou horu čteme, tak často slibovat (při křtu, při svatbě, při ordinaci, na konventech?), jak můžeme tolik stavět na naší vůli.
Nepochybně to myslíme upřímně. On to tak jistě myslel i Petr a ostatní učedníci. Jenomže si nikdo z nich neuměl nebo nechtěl připustit, jak málo zná sebe, a především jak málo zná Boha.
Zůstat s Bohem, zůstat s Ježíšem totiž není ani tak věc pevné vůle nebo odvahy. Z kralického překladu je to zřejmé. V něm říká Ježíš učedníkům: ?Všichni vy zhoršíte se nade mnou této noci?. Tedy: Neopustíte mne proto, že byste nebyli dost pevní, silní a odvážní, ale možná právě proto že jste, neboť ta věrnost bude mít tak zvláštní podobu, že ji budete považovat za něco nepřijatelného, skandálního, za něco, čemu je třeba se postavit a bránit. Setkáte se s Bohem z tak nečekané stránky, že v něm neuvidíte nic jiného než skandál, proti kterému se ve vás všechno jenom vzbouří.
Ona věrnost netroskotá ani tak na vůli slabé, ale spíš slepé ? na naší duchovní malátnosti, která zaspí nejdůležitější momenty, kdy nás Ježíš přizve ke svému zápasu, abychom mohli zahlédnout to podstatné. Většinou jeho výzvám k bdělosti, s nimiž se obrací na svoje učedníky, rozumíme jako prosbě o solidaritu, kterou v těžké chvíli potřebuje. Jeho vidíme jako potřebného a učedníky jako ty, kdo selhali, protože mu podporu neposkytli. Vůbec nás nenapadne, že by to mohlo být jinak. A ono nejspíš je. Však to Ježíš říká: ?Bděte a modlete se? ? ne kvůli mně, ale ? ?abyste neupadli v pokušení.? Vy to potřebujete. Kvůli sobě teď buďte vzhůru a mějte oči otevřené! A to nejen oči svého těla, ale hlavně oči své duše. Protože právě v tom mém zápase můžete zahlédnout a prohlédnout k tomu, že naše vůle není všechno a nejde jenom o to v ní vytrvat,
Jistě je úplně přirozené a normální, že chceme odstranit utrpení a bolest, že volíme záchranu a vysvobození. Bez toho bychom asi nedovedli ani opravdu soucítit, ani se plně nasadit pro druhé. Ježíš také trápení z lidí snímal, proti jeho osudovému přijímání se vehementně stavěl. Však i v té getsemanské modlitbě otevřeně vyjadřuje svoji vůli utrpení uniknout. Není stoikem, který by se s ním smířil jako s osudovou nutností.
A přece na své vůli netrvá a utrpení nepřijímá jenom jako věc vnucenou, jenom proto, že by ho nemohl odvrátit. A právě tohle máme spolu s Petrem, Jakubem a Janem bděle vnímat. Při tom potřebujeme s plným vědomím být, abychom Boha pro svou vůli nezapřeli.
Pokud neprohlédneme k tomu, že utrpení nevinných a ?smrt spravedlivého tohoto? není jenom neštěstí, jenom do nebe volající skandál, jenom chyba a projev nemohoucnosti, kterou je třeba odstranit, pokud v nich nerozpoznáme sílu věrnosti a lásky, potud budeme umět vypnout svoje obranné mechanismy jenom z donucení. Naše pevná slepá vůle bude vítězit a trvat a my budeme v těch vítězstvích prohrávat, opouštět věrné a odpadat od Boha.

Ze života sboru
Od vánoc uběhly tři měsíce. Kromě pravidelných shromáždění jsme ve sboru prožívali i další události:
- Staršovstvo připravilo a schválilo návrh rozpočetu sboru na tento rok a připravilo plán investičních akcí.
- Na konci ledna ( 28.1. ) se konalo ekumenické shromáždění v Bystřici n/P.
- V presbyterně byly instalovány nové fotografie bývalých
farářů našeho sboru br.Batelky, br.Ženatého a ses.Pfannové.
- Druhý víkend v únoru se v našem sboru konaly seniorátní dny mládeže.
- 13.března proběhl v našem kostele koncert Spirituál Kvintetu.
- Sestry Navrátilová, Lamplotová a Černá zpracovávají odpovědní lístky, aby bylo možné obnovit sborovou kartotéku a ty, kdo lístky neodevzdali, navštívit.
- Od začátku roku jsme se v kostele rozloučili s těmito zesnulými: Jan Kadlec, František Libra, David Jančík a Jaroslava Dvořáková.
- Oddáni byli v kostele Jan Šincl a Zdeňka Teplá.
- Slavili jsme také křest Amálie Slonkové.

Změna čísla sborového účtu a prosba
Jak už víte ze Zpráv a ohlasů, byl zřízen nový sborový účet ? vkladový účet č. 1473163349/0800, jehož vedení je bez poplatků. Prosíme ty, kdo si nově zřizují stálé příkazy na placení saláru, aby již používali toto číslo účtu. Prosíme také stávající plátce saláru prostřednictvím stálých příkazů, aby své příkazy převedli na tento nový účet.

Sborové dopisy elektronickou poštou
Bratr J.Jež navrhl na staršovstvu, aby těm, kdo mají možnost internetu, byly sborové dopisy zasílány e-mailem. Důvody jsou zřejmé ? ušetří se tím jak finanční prostředky (za tisk, popřípadě za poštovné), tak práce (těm, kdo dopisy roznášejí) a doručení dopisů bude rychlejší. K tomu, abychom takto mohli sborové dopisy rozesílat, potřebujeme vědět, kdo má možnost přijímat poštu e-mailem a kdo má o takový způsob zájem. Prosíme proto ty, kdo mohou a chtějí takto sborové dopisy dostávat, aby poslali na e-mailovou adresu sboru ( nove-mesto-na-morave@evangnet.cz ) zprávu, abychom mohli vytvořit adresář pro rozesílání.

Sbírku Jeronýmovy Jednoty budou presbyteři vybírat jako doposud návštěvou po obvodech sboru.

Zveme Vás na výroční sborové shromáždění, ekumenické bohoslužby
a shromáždění o velikonocích:

25.3. ? POZOR: ZMĚNA ČASU!!!
7.50 Bystřice, výroční sborové shromáždění
9.00 N.Město, výroční sborové shromáždění
10.45 Blažkov, výroční sborové shromáždění
16.30 ekumenické bohoslužby ( ŘK kostel )

1.4. Květná neděle
7.50 Bystřice, bohoslužby
9.00 N.Město, bohoslužby
14.00 DPS Žďárská, bohoslužby s VP
14.00 Bystřice-Hotelovka, bohoslužby s VP

3.4. úterý
19.00 koncert souboru učitelů ZUŠ ? MUSICA POETICA, ev.kostel N.Město

5.4. Zelený čtvrtek
17.00 Bystřice, Pašije
18.30 N.Město, Pašije

6.4. Velký pátek
7.50 Bystřice, bohoslužby s VP
9.00 N.Město, bohoslužby s VP
14.00 DD Mitrov, velikonoční program mládeže

8.4. Neděle vzkříšení
7.50 Bystřice, bohoslužby s VP
9.00 N.Město, bohoslužby s VP

9.4 Velikonoční pondělí
9.00 rodinné bohoslužby a hry pro děti
9.00 Blažkov, bohoslužby s VP

Co dále chystáme:
- 31.3. Presbyterní konference ve Velkém Meziříčí
- 28.4. v 19.00 koncert TRIA OBOROH ? kostel v NM
- Společný víkend s hosty z partnerského sboru z Reutlingen 5.-7.10. pro rodiny s dětmi.
- Jednáme o návštěvě z českého sboru v Peregu Mare. Pozvání staršovstva tlumočil bratr farář na farářskému kurzu kurátorovi z Peregu Mare bratru Kalouskovi.
- Chceme pokračovat v budování dětského hřiště na zahradě u kostela v Novém Městě.